کلینکر فکتور؛ شاخص کلیدی مدیریت انرژی

سمینار «سیمان، هوشمندسازی فرآیند از معدن تا فروش و اثر آن بر کاهش کلینکر فکتور» با حضور مدیران ارشد صنعت سیمان برگزار شد. در این مراسم، کارشناسان بر ضرورت مدیریت انرژی، کاهش کلینکر فکتور و فرهنگ‌سازی مصرف سیمان آمیخته تأکید کردند و راهکارهای عملیاتی برای بهبود بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و پایداری صنعت ارائه شد.

این سمینار با همکاری هلدینگ سیتا، شرکت سیمان فارس و خوزستان و شرکت تحقیق و توسعه صنعت سیمان برگزار شد.

در این همایش، داور نظری معاون نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان شستا، فاضل عبیات معاون فنی و مهندسی هلدینگ سیتا، علی‌اکبر الوندیان دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان، مهدی طالبی مدیرعامل هلدینگ سیمان فارس و خوزستان و پیمان توکلی مدیرعامل شرکت تحقیق و توسعه صنعت سیمان کشور، دیدگاه‌ها و تحلیل‌های خود را درباره آینده صنعت سیمان کشور ارائه کردند.

محور اصلی این همایش، هوشمندسازی فرآیند تولید سیمان از معدن تا فروش و نقش آن در کاهش کلینکر فکتور بود. در این نشست تخصصی، مدیران عامل شرکت‌های تابعه هلدینگ سیتا و متخصصان صنعت سیمان، موضوعاتی از جمله راهکارهای افزایش مصرف سیمان آمیخته در بتن، چشم‌انداز کاهش کلینکر فکتور در کارخانه‌های سیمان و راهکارهای کاهش ناترازی انرژی در این صنعت را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

در این مراسم، داور نظری معاون نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان شستا، با اشاره به چالش‌های اصلی کشور در حوزه انرژی گفت: پس از جنگ، انرژی یکی از مهم‌ترین مسائل کشور است و صنعت سیمان با ناترازی جدی روبه‌روست. از این‌رو کاهش کلینکر فکتور در کاهش مصرف انرژی و پایش تحولات جهانی این حوزه اهمیت زیادی دارد.

وضعیت انرژی، مؤثر بر تولید، هزینه و پایداری صنعت

همچنین فاضل عبیات معاون فنی و مهندسی هلدینگ سیمان تأمین، با اشاره به فرآیند تدوین نقشه راه انرژی گفت: در خلال تدوین این نقشه، به چند گزاره مرکزی به‌عنوان تحلیل وضعیت موجود و بازتاب شرایط انرژی در صنعت به‌طور عام و صنعت سیمان به‌طور خاص پرداختیم. بررسی‌ها نشان داد وضعیت انرژی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم بر روند تولید، هزینه‌ها و پایداری صنعت اثرگذار است.

وی افزود: گزاره اصلی این بود که در رفع ناترازی انرژی، تنوع‌بخشی به سبد انرژی اهمیت بالایی دارد و تکیه بر یک نوع خاص انرژی راهکار درستی نیست. هرچند اقبال به انرژی خورشیدی افزایش یافته، اما تمرکز صرف بر یک نوع تولید انرژی اثربخشی لازم را نخواهد داشت.

عبیات با اشاره به گزاره دوم اظهار کرد: قیمت‌های انرژی دیر یا زود به قیمت‌های جهانی و منطقه‌ای نزدیک می‌شود، بنابراین بررسی چشم‌انداز قیمت حامل‌های انرژی ضروری است. قیمت پایه برق که اکنون حدود ۲۰۰ تومان است، در سال‌های آینده می‌تواند به حدود ۱۲۵۰ تومان برسد و این موضوع باید در افق رفع ناترازی انرژی تا سال ۱۴۱۰ مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: بر اساس تنوع‌بخشی به سبد انرژی، در داخل صنعت باید بر کلینکر فکتور تمرکز شود و در خارج از صنعت نیز اخذ گواهی‌های صرفه‌جویی انرژی اهمیت دارد. این گواهی‌ها نشانه مشارکت فعال صنعت در بهینه‌سازی مصرف انرژی و راهکاری پایدار برای مدیریت انرژی کشور است.

تمرکز بر کلینکر فکتور؛ پاسخ صنعت سیمان به ناترازی انرژی

مهدی طالبی مدیرعامل هلدینگ سیمان فارس و خوزستان، با اشاره به چالش‌های حوزه انرژی گفت: یکی از راهکارهای مورد توجه در این مجموعه، پروژه کلینکر فکتور است که از سال ۱۳۹۹ آغاز شده است. در فرآیند تولید سیمان، با مدیریت میزان افزودنی‌ها می‌توان مصرف انرژی و قیمت تمام‌شده محصول را کاهش داد.

وی با ارائه آمارهای ملی اظهار کرد: از سال ۱۳۹۹ و با اجرای طرح کلینکر فکتور در کشور، حدود چهار میلیون و ۴۰۰ هزار تن کلینکر ذخیره شده است. این میزان معادل ظرفیت چهار کارخانه ۳۳۰۰ تنی بوده و منجر به صرفه‌جویی حدود ۳۹۲ میلیون مترمکعب گاز، ۵۲۷ میلیون کیلووات‌ساعت برق، کاهش حدود چهار میلیون تن انتشار دی‌اکسید کربن و صرفه‌جویی دو میلیون لیتری آب شده است. این کاهش کربن معادل کاشت حدود ۲۰۹ میلیون اصله درخت است.

طالبی افزود: کلینکر فکتور صنعت سیمان کشور از ۹۲.۸۸ در سال ۱۳۹۹ به ۸۹.۱۳ رسیده است، در حالی که این شاخص در کشورهای پیشرفته حدود ۷۲ و میانگین منطقه‌ای حدود ۸۶ است. بر همین اساس، هدف‌گذاری ما رسیدن به میانگین منطقه و دستیابی به کلینکر فکتور ۸۶ در مجموعه فارس و خوزستان و هلدینگ سیتا در یک بازه زمانی مشخص است.

در ادامه، علی‌اکبر الوندیان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان کشور، با اشاره به ضرورت مدیریت مصرف برق و گاز گفت: بازنگری استانداردها، بررسی دقیق کیفیت محصولات با همکاری شرکت تحقیق و توسعه و هدایت تولیدکنندگان به سمت بورس کالا از مهم‌ترین برنامه‌های انجمن بوده است. امروز حدود ۴۰ نام تجاری سیمان در بورس کالا تعریف شده که تمرکز اصلی آن‌ها بر سیمان آمیخته است.

پیمان توکلی مدیرعامل شرکت تحقیق و توسعه صنعت سیمان کشور نیز اظهار کرد: در شرکت‌های تابعه سیتا، کاهش کلینکر فکتور با جدیت دنبال می‌شود و نتایج مطلوبی به همراه داشته است. چشم‌انداز ما ارتقای جایگاه صنعت سیمان در این حوزه و افزایش کیفیت محصولات در زنجیره تولید است.

در ادامه این همایش، از شرکت‌های سیمان خاش، فارس نو، زنجان، بهبهان، ساوه، ارومیه، فارس و شاهرود به‌دلیل عملکرد مؤثر در کاهش کلینکر فکتور تقدیر شد. همچنین شرکت سیمان بجنورد به‌سبب عملکرد شاخص در ارتقای کیفیت سیمان تولیدی مورد تجلیل قرار گرفت و نشان‌های تقدیر به مدیران عامل و نمایندگان این شرکت‌ها اهدا شد.